Stäng fönster Eda kn, ÅMOTFORS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Åmotfors samhälle ligger Eda kommun och Eda socken i västra Värmlands gränstrakter mot Norge. Området utgörs av vidsträckta skogstrakter och begränsade dalgångsbygder vid Vrångsälven och Bysjön. Trakten befolkades tidigt vilket ett antal förhistoriska gravar antyder, men koloniserades först under medeltiden. Från senare tid märks en serie skansar anlagda från 1600-talet, bland annat Eda Skans som var en av de mest betydelsefulla försvarsanläggningarna längs gränsen mot Norge. I bygden finns också andra minnen från gränstrakten, bland annat fredsmonumentet i Morokulien från 1914 och försvarsanläggningar från andra världskriget.

Området är känt för sin industriella verksamhet med bland annat Eda glasbruk och flera järnbruk, bland annat i Charlottenberg, Noreborg och Helgeboda. I socknen finns fyra tätorter; Charlottenberg, Eda glasbruk, Koppom och Åmotfors med industriell verksamhet och handel. I Åmotfors har vattenkraften bidragit till områdets utveckling; ett pappersbruk anlades till exempel 1896 och Norma projektilfabrik tillkom 1902. Samhället bildades 1905 och hade då som mittpunkt järnvägsstationen och samhällets utbredning var från början bestämd till den radie av 500 meter från denna mittpunkt. I början av 1940 inkorporerades hela Åmots hemman och befolkningssiffrorna ökade.

Eda blev eget pastorat 1877. Sockenkyrkan ligger inte i någon av tätorterna, utan mellan två av dem, Charlottenberg och Åmotfors, direkt söder om väg 61. Åmotfors kyrka ligger i de centrala delarna av Åmotfors samhälle, vid en trevägskorsning. I väster, norr och öster finns vägar och mot söder angränsar ett bostadshus och en torgbildning med parkeringsplats. Kring denna torgbildning som planlades samtidigt som kyrkan uppfördes, ligger bland annat Folket Hus, bibliotek och hyreslängor. Kyrkan är placerad på kyrktomtens högsta punkt. Gräsytor omger kyrkan och gångar är försedda med grus och plattor. Lövträd avskiljer parkeringsplatsen från kyrktomten och kring kyrkan finns ett fåtal buskar.