Stäng fönster Vara kn, HÄLLUM SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Hällum socken ligger norr om Vara precis på gränsen till Lidköpings kommun. Landskapet betecknas som slätt- och mellanbygd på Varaslätten. Produktionen är inriktad på spannmål på de stora åkrarna med raka ägogränser, vilka är resultat av skiftena.

Bebyggelsen ligger utskiftad men på platser för äldre byar. Gårdarna har det öppna västsvenska gårdsmönstret och skiftesverksladugårdar. Området kan också uppvisa flera kvarncentra vid bland annat Flian.

Vattendraget Lidan slingrar sig genom socknen och landskapet från söder till norr. Vid Brokvarn och Stomkvarn som ligger på var sin sida av Lidan och i var sin socken går en gammal stenvalvsbro över vattnet och är den enda bevarade kvarnmiljön i Lidköping, vilket Stomkvarn i Uvereds socken tillhör. Brokvarn har även den tidigare tillhört Lidköpings kommun.

Källa:
Inventering av industrihistoriska byggnader och miljöer i Lidköpings kommun 2004. (2005) Forsvik: Forsviks industriminnen, Uppdragsverksamheten 2005:15
Bygd i arv – vilja, våga, vårda – Kulturhistoriskt underlag för översiktsplan i Lidköpings kommun. (1989) Linköping: Linköpings hantverks och sjöfartsmuseum