Stäng fönster Vara kn, NAUM SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Naums socken ligger strax sydväst om Vara på båda sidor om E20. Varaslätten är ett platt landskap, en utpräglad jordbruksbygd inriktad på spannmålsproduktion.

Raka ägogränser, utskiftade gårdar kring äldre byplatser är utmärkande för bland annat Varaslätten. I Naum socken ligger åkrarna sida vid sida med låga trädbevuxna kullar. De slingrande vattendragen, till exempel Afsån och Getabrobäcken, bryter de raka ägogränserna med en lummighet av träd och buskar.

Byggnadsskicket är till stora delar västsvenska öppna gårdsmönster och skiftesverksladugårdar. Kvarncentra runt flera vattendrag.

Källa:
Agrarhistorisk landskapsöversikt – Västergötland och Dalsland. (2002) Länsstyrelsen västra Götaland. Publikation 2002:14