Stäng fönster Karlsborg kn, UNDERNÄS SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Landskapstypen i området i stort betecknas skogsbygd. Naturen är kuperad och mellan sjöarna Vänern och Vättern består det till stor del av skog och bergsbygd. Sprickdalar och berg omger större sjöar som Skagern och Unden. Skogen är produktiv men här finns också begränsade odlingsmarker.

Området i stort visar bebyggelse i små byar med bibehållen bykänsla. Relativt vanligt att gårdarna har många byggnader och här återfinns mangårdsbyggnader med värmländska detaljer. Bruksmiljöer som Forsviks bruk och Igenbäckens masugn med torp- och arbetarbebyggelse är komponenter i bebyggelsen och landskapet. Nedläggning av skogsjordbruk, under 1900-talets senare del, har fått till följden att ekonomibyggnader förfallit och till och med rivits.

Källa: