Stäng fönster Göteborg kn, SANKT PAULI KYRKA KYRKOMILJÖ, OLSKROKEN, Västra Götaland

Beskrivning
S:t Pauli kyrka ligger i en mindre park i stadsmiljö. Under sent 1800-tal , då kyrkan uppfördes, var denna del av staden under utbyggnad till en ny en arbetarstadsdel med landshövdingehus som den dominerande byggnadstypen.

Kyrkan ligger precis på gränsen mellan fyra göteborgska stadsdelar. I nordost ligger Olskroken som kyrkan tillhör, Östra Kyrkogården i öster ligger däremot i Bagaregården, Gubberoparken som är närmaste granne i väster ligger i Gårda och grannen i sydväst, frikyrkoförsamlingen Gilead, ligger i Lunden.

Efter 1960 har det genomförts stora förändringar i stadsdelen. Nästan all bebyggelse från tiden före 1910 ersattes med nya byggnader och stora trafikleder byggdes ut i nordvästra och västra kanten. Bevarade delar finns vid Redbergsplatsen/Redbergsparken och norrut väster om Ånäsvägen. Stadsdelscentrat Olskrokstorget ligger ett par hundra meter västerut.

Bagaregården, som tar vid precis norr om Redbergsplatsen, innehåller bevarade kvarter med landshövdingehus, villor och några f d sociala institutioner. Området klassas som riksintresse för kulturmiljövården. Gubberoparken, som ansluter till kyrkan i väster, ingår i bevarandeprogrammet för Göteborgs kommun. Parken är bebyggd med storgårdskvarter från 1937-45, samt f d biografen Flamman som idag hyser finska Pingstkyrkan.

Österut ligger Östra kyrkogården, en av Göteborgs äldre kyrkogårdar. Den är en oregelbunden parkkyrkogård med höjdvariationer efter naturens förutsättningar, utförd efter ritningar av stadsarkitekten J H Strömberg. Kyrkogården invigdes år 1860.