Stäng fönster Göteborg kn, HÖGSBO OCH JÄRNBROTT, Västra Götaland

Stadsdelarna var tidigare en del av Västra Frölunda socken (Se stadsdelen Älvsborg.) Inom nuvarande Högsbo och Järnbrott fanns flera byar och gårdar bl.a. Frölunda Stom, Högsbo, Järnbrott, Flatås, Tofta och Bua.
Den medeltida kyrkan låg i sydvästra hörnet av nuvarande stadsdelen Högsbo, där den gamla kyrkogården ligger kvar. 1866 uppfördes en ny kyrka på Toftaåsen vid prästgården och den gamla kyrkan revs senare.
1903, ett år innan Säröbanan öppnades, började Frölundaborgs villaområde att byggas intill stadsgränsen i nordost.
Göteborgs stad som ägde mark i norra delen upplät 1917 ett större område för s.k. torplägenheter och under de följande 3-4 åren uppfördes ca 60 hus på arrenderade tomter. 1918 öppnades också Högsbo kolonistugeområde med ca 330 lotter.
1944 övertog Kungl. Göta Luftvärnskår (Lv6) Bua gård som bebyggdes med kaserner m.m.

1945-1970
Efter inkorporeringen 1945 togs den f.d. jordbruksmarken i anspråk för industrier, bostäder och anslutande centrumanläggningar.
Det var bl.a. Högsbotorp med Axel Dahlströms Torg (1951-54), Järnbrotts flerbostadshus och småhus (1951-61), Högsbohöjd som omfattade flerbostadshus, radhus och atriumhus (1959-62), Flatås med sin relativt låga lamellhusbebyggelse (1962-66) samt Frölunda Torg och omgivande storskaliga bostadsbebyggelse (1960-66).
I östra delen påbörjades utbyggnaden av Högsbo industriområde på 1950-talet.

FÖRÄNDRAT - BEVARAT
I samband med utbyggnaden revs de flesta av de gamla byggnaderna, men enstaka finns kvar. Den yngre bebyggelsen har förändrats men några miljöer från 1950-talet är välbevarade.
Större delen av bebyggelsen är uppförd efter cirka 1955-60 och har därför inte tagits med i den kulturhistoriska bedömningen.

(Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999)

Se även storstadsinventeringens miljöer: