Stäng fönster Göteborg kn, SKÅRS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Skår var tidigare en del av Örgryte socken. (Se stadsdelen Bö.) På 1700-talet bestod Skår av Östergården och Västergården.

Skår Östergården (nuvarande Skårs gård) som var den största inköptes 1735 av S Schutz. Han anlade ett "kattuntryckeri" vid Mölndalsån och detta drevs till 1798.

Under 1800-talet tillkom flera industrier längs Mölndalsån, bl.a. Almedals Textilfabrik på 1840-talet, Lyckholms bryggeri på 1880-talet och Forshaga Linoleumfabrik cirka 1910.

Inom övriga delar av Skår drevs jordbruk och till gårdarna hörde också några torpställen. (Se stadsdelen Delsjön.)

PERIODEN 1930-1960
Omkring 1930 påbörjades en utbyggnad av ett villaområde öster om Sankt Sigfridsgatan/Boråsvägen. Den utgjorde en fortsättning på den tidigare uppförda villabebyggelsen i stadsdelen Bö men fick "modernare" hustyper i funktionalistisk anda.

Vid Skårsgatan byggdes villor 1938-1945, längs Sankt Sigfridsplan uppfördes radhus i mitten av 1940-talet och bebyggelsen kring Förtroligheten tillkom på 1940- och 1950-talet.

När villaområdena började byggas ut revs ekonomibyggnaderna på Skårs gård men huvudbyggnaden bevarades och på den öppna platsen i väster byggdes Skårskolan och Skårs kyrka på 1950-talet.

FÖRÄNDRAT-BEVARAT
Hela den östra delen som bl.a. omfattar f.d. utmarken till Skårs gård är fortfarande ett "grönområde" som ingår i Delsjöområdet. (Se stadsdelen Delsjön.)

Bebyggelsen som tillkom 1935-1960 är delvis moderniserad men har kvar sin ursprungliga karaktär.
I västra delen revs industrier och bostadshus i samband med utbyggnaden av Kungsbackaleden men delar av industribebyggelsen vid Mölndalsån ligger kvar.

Särskilt värdefulla delar är Skårs gård, Lyckholms bryggeri, villaområdet längs Skårsgatan samt torpet Lyckan i Delsjöområdet.

(Källa: Lönnroth, Gudrun, red., Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse - ett program för bevarande, Göteborg 1999)