Stäng fönster Kävlinge kn, VIRKE KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Före skiftet bestod Virke av ett vägkors med ett fåtal gårdar, på alla sidor omgivna av jordbrukets vångar. Dagens vägstruktur kan skönjas på kartor redan från 1700-talet, bl.a. i storskifteskartan från 1776. Kyrkan ligger inom fornlämning Virke 2:1, som utgörs av den historiska bytomtens utsträckning före utskiftningen enligt denna karta. Sedan skiftet har fyra gårdar legat kvar i närheten av kyrkan. Några av mangårdsbygg-naderna är välbevarade, medan den mesta bebyggelsen byggts ut under 1900-talet för att svara mot dagens högproducerande jordbruksproduktion.

Kyrkogården ligger mitt i den lilla kyrkbyn, som alltjämt är koncentrerad runt väg-korsningen mot Reslöv, Remmarlöv och Stora Harrie. Vägarna norrut är fortfarande grusade. Kyrkan omges av gårdar i norr, söder och öster, däribland Virke gård och Almbacka, och har mot väster ett högt och synligt läge i det öppna odlingslandskapet.

Till skillnad från t.ex. Lilla- och Stora Harrie, som båda upplevde en storhetstid under industrialiseringen, har Virke alltid fullt ut präglats av jordbruket. Markanvändningen är nästan helt och hållet intensivt brukad åker, som räknas till den främsta i landet. Byn har i liten utsträckning påverkats av samtidens exploateringar, och saknar service-etableringar och gemensamma kommunikationer.