Stäng fönster Kävlinge kn, HOFTERUPS KYRA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Hofterup ligger mellan Landskrona och Löddeköpinge i Kävlinge kommun. I byns närområde finns flera fornlämningar, däribland stenkammargraven Hofterupsdösen från yngre stenåldern, som visar på områdets förhistoriska bosättningskontinuitet.
Hofterup har funnits sedan åtminstone 1000-talet; en teori är, att man då bröt sig ut från Barsebäck och grundade en ny by under stormannen Hortas ledning.

Området strax norr om kyrkan ingår i fornlämning Hofterup 38:1, som utgörs av Hofterup by före enskiftet 1795-1796. I samband med skiftesreformerna flyttade så gott som alla gårdar ut från kyrkbyn och spreds i landskapet. De stora gårdarna i söder fördes till det närbelägna Barsebäcks gods, vilket avspeglas i dagens landskap med stora enheter, gles bebyggelse och långa alléer. Hofterup var från reformationen till 1962 annex till Barsebäcks församling. I kontrast till denna miljö etablerades flera småbruk norr om kyrkan, och en ny kyrkby växte fram i början på 1800-talet. Många tomter avstyckades under 1800-talets andra hälft och blev hem åt torpare och hantverkare. Några av deras torp finns kvar längs vägarna vid Hofterups sydvästra gräns.

Dagens Hofterup är till största delen utbyggt på 1970-talet, då ett ökat välstånd och bilinnehav gjorde det möjligt att pendla till bl.a. Löddeköpinge och Landskrona. Efter-frågan på friliggande stora hus för flerbarnsfamiljer var stor, och en bebyggelseplan lades ut för området norr om kyrkbyn. Bebyggelsen från denna tid har en typisk 70-talskaraktär, präglad av de sk Malmvillorna, 1,5-planshus i tegel med svarta betongtak.

Omgivningarna kring Hofterup är mycket varierade, där det talldominerade ängs- och skogslandskapet i norra och västra delarna av samhället möter en flack, i princip helt uppodlad jordbruksmiljö i söder och öster. Kyrkan ligger på en svag förhöjning utan-för själva samhället tillsammans med några äldre småhus. Väster om kyrkan finns en kyrkstuga, uppförd i putsat tegel 1844 som byaskola. Kyrkstugan, som byggts till under 1990-talet med en vinkel i tegel, ligger med sin trädgård ut mot åkermarken, motorvägen E6 och Barsebäck gods ägor.

Hofterup ingår i riksintresse för kulturmiljövården [M46] Barsebäck- Hofterup. Hofterup är även utpekat som en särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen.