Stäng fönster Örkelljunga kn, Skånes Värsjö kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Skånes Värsjö ligger nordöst om Örkelljunga i skogsbygden i nordvästra Skåne nära gränsen till Halland och Småland. Landskapet är kuperat och skogrikt med inslag av småbruten åker- och betesmark och flera sjöar.

Från 1000-talet och framåt började etableringen av byar och ensamgårdar i trakten. Vid denna tid ökade temperaturen vilket kan ha bidragit till bättre förutsättningar för odling. En annan orsak till befolkningsökningen var järnframställning som 1100-1600 var en viktig näring. Här fanns sjö- och myrmalm samt skog till bränsle för att utvinna järnet. Runt Fagerhult och Värsjö finns ett sextiotal platser med slaggfynd från järnhanteringen. När Skåne blev svenskt upphörde den skånska järnframställningen. Jordbruk i skogsbygden har aldrig varit huvudnäring utan vid sidan om boskapsskötsel har olika binäringar som kolning, tjärning, hantverk som vävning och tillverkning av redskap, korgar mm bidragit till försörjningen. Från medeltiden växte en by upp vid Värsjöns nodvästra strand. Fram till skiftet på 1800-talet var den brukade marken delad i smala remsor till olika gårdar. Skogen och myrar var samfällda för alla i byn. Vid skiftet delades marken i större enheter, gårdar flyttades från bykärnan och ny mark odlades upp.

Samhället Skånes Värsjö består dels av den gamla bondbyn Värsjö intill sjön och dels stationssamhället som växte fram efter 1890-talet när järnväg och station byggdes. Byn expanderade då med nya bostäder och verksamheter. I början av 1900-talet fanns det bland annat tre affärer, flera pensionat, snickeri, möbelfabrik, kvarn och bryggeri. Järnvägen innebar nya arbeten och ökad inflyttning.

I dagens by med cirka 100 invånare finns bland annat ett B&B, en bilverkstad och ett medborgarhus. Byggnaderna är mestadels enfamiljs trähus. Järnvägen är nerlagd och omgjord till cykelväg. E4:an går mellan Värsjö och Skånes Värsjö stationssamhälle.

Kyrkoanläggningen ligger i stationssamhället omgiven av äldre hus med stora trädgårdar med höga träd. Tomten är omgiven av vägar åt söder och öster.