Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Örkelljunga kn, Skånes-Fagerhults kyrkomiljö, Skåne

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Skånes Fagerhult ligger i nordvästra Skåne nära gränsen till Småland och Halland. Landskapet är kuperat och skogrikt med inslag av småbruten åker- och betesmark.

Från 1000-talet och framåt började etableringen av byar och ensamgårdar i trakten. Vid denna tid ökade temperaturen vilket kan ha bidragit till bättre förutsättningar för odling. En annan orsak till befolkningsökningen var järnframställning som 1100-1600 var en viktig näring. Här fanns sjö- och myrmalm samt skog till bränsle för att utvinna järnet. Runt Fagerhult och Värsjö finns ett sextiotal platser med slaggfynd från järnhanteringen. När Skåne blev svenskt upphörde den skånska järnframställningen. Jordbruk i skogsbygden har aldrig varit huvudnäring utan vid sidan om boskapsskötsel har olika binäringar som kolning, tjärning, hantverk som vävning och tillverkning av redskap, korgar mm bidragit till försörjningen. Genom Fagerhult gick den gamla färdvägen mellan Helsingborg och Stockholm, kallad Kungsvägen. Fagerhult var första kyrkbyn på skånska sidan. Här har funnits gästgivargård, belagd sen 1600-talet. Eftersom Fagerhult låg invid en riksgräns har trakten varit drabbad av krig flera gånger fram till 1670-talet.
Äldsta skriftliga belägget för Fagerhult är från 1499 och stavades då Ffawerholth. Förledet är vacker och hult betyder skogsdunge. Det finns ytterligare ett Fagerhult i Skåne, därför fick orten 1923 tillägget Skånes Fagerhult.
När skiftena i början av 1800-talet genomfördes i socknen delades markerna in i större enheter vilket ledde till nyodling och effektivisering av jordbruket. Skiftet fick dock inte lika stora konsekvenser i skogsbygden som på slätten. De flesta gårdarna låg kvar i de små byarna.

Efter järnvägens tillkomst 1894 expanderade den lilla byn kraftigt med nya verksamheter och bostäder. Skogsavverkningen med tillhörande industri ökade med bättre transporter. Mossarna användes till torvindustri. 1913 startade en konfektionsfabrik som utvecklades till en industri, Junex, med 300 anställda på 1940-talet. Kring industrin byggdes ett brukssamhälle upp med bostäder för de anställda. Järnvägen lades ner 1968 och Junex på 1970-talet. Fabriksområdena och bostadsbebyggelse från 1960-talet byggdes väster om järnvägen.

Skånes Fagerhult har kyrkligt varit annex till Hishult som tillhör Göteborgs stift. 1949 förändrades detta då Skånes Fagerhult blev ett eget pastorat i Lunds stift.

I dagens Skånes Fagerhult bor cirka 800 personer. I samhället finns F-6 skola, mataffär och bank. Idag går tre tidsåldrars huvudvägar vid Skånes Fagerhult, Kungsleden och gamla E4:an genom samhället och nya E4:an vid sidan om.

Kyrkoanläggningen omges av gator åt tre håll. Längs Kungsvägen väster om kyrkan ligger före detta affärshus, numera bostadshus. En bank mittemot kyrkan finns kvar. Öster om kyrkan går den gamla E4:an. Söder om kyrkoanläggningen ligger den före detta prästgården i tegel från 1952 ritad av S. Rhedin. Ytterligare söderut finns församlingshemmet.