Stäng fönster Åstorp kn, Hyllinge kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Hyllinge samhälle ligger vid E4:an i ett öppet jordbrukslandskap sydväst om Åstorp och en dryg mil nordöst om Helsingborg.

Samhället växte upp på 1890-talet. 1896 bildades Hyllinge Stenkols och Lerindustriaktiebolag för att bryta stenkol och lera. Bolaget såldes senare till Höganäsbolaget. 1897 byggdes järnväg mellan Hyllinge och Bjuv. Gruvindustri och tegelbruk har präglat byn. Brytningen pågick mellan 1901-1928. Under denna period byggdes bostäder till de anställda, en del ritade av Höganäsbolagets arkitekt Martin Cronsiö. Längs trädkantade gator byggdes tegelhus med sadeltak täckta med tegelpannor. Fasaderna är av mörkrött tegel eller putsade. En del trädgårdar har murar längs gatan som sammanbinder husen med de speciella kolbodarna. Samhället byggdes upp under kort tid efter en stadsplan med fabriksbyggnader och bostäder men även affär, folkets hus, skola och kapell.

Efter gruvans nedläggning var Hyllinge länge en liten by, men på 1970-talet började samhället åter växa med småhus. De gamla gruvhusen omges idag av bebyggelse från 1970-talet och framåt. De flesta är fristående villor men även lägenheter i tvåvåningshus finns. I byn finns skola, folkets hus, idrottsplats och kyrka. På senare år har Hyllinge blivit ett handelscentrum med flera stormarknader. På andra sidan motorvägen ligger industrin Ecophon. Hyllinge är en tillväxtort och nya villor byggs.
Kyrkan ligger mitt i byn omgiven av äldre hus från gruvtiden mot söder, mot väster flerbostadshus i två plan, mot norr en idrottsplats och mot öster förskola och folkets hus.