Stäng fönster Åstorp kn, Björnekulla kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Björnekulla kyrka ligger i utkanten av Åstorp samhälle. Kommunen består av flack jordbruksmark genomkorsad av vägar. I sydost övergår landskapet i Söderåsens branta sluttningar med skog.

Området har varit bebott sen förhistorisk tid. Här finns fornlämningar i form av gravar och fossil åkermark. Det första skriftliga belägget för orten är från 1200-talet då det skrevs Biarnacolle.
På en karta från 1726 låg kyrkan centralt vid en vägkorsning omgiven av ett tjugotal kringbyggda, glest spridda gårdar. Flera av gårdarna tillhörde godset Wrams Gunnarstorp. Byn var omgiven av betesmark och jordbruksmark. I Åstorp har funnits tingshus, gästgivargård, avrättningsplats och skjutsstation.
1809 påbörjades enskiftet då flera gårdar flyttades ut från byn och bönderna fick sin mark samlad intill gården och ny mark uppodlades. Befolkningen dubblerades efter enskiftet under ett halvt sekel.
Järnvägen mellan Helsingborg och Hässleholm öppnade 1875 och station byggdes i Åstorp, som blev en viktig järnvägsknut. Samhället utvecklades från bondby till järnvägssamhälle med industrier och handel.
Bland de industrier som utvecklades var bland annat ett snickeri som senare blev en stor dörrfabrik och en Makadamfabrik i ett stenbrott i sydöstra Åstorp, som byggdes upp kring sekelskiftet 1800/1900-talet. Folkhögskola, hotell, missionshus, Folkets hus, tegelbruk och en ny kyrka uppfördes i Åstorp.

Dagens Åstorp har runt 15000 invånare. Miljön präglas av det samhälle som växte upp vid järnvägens tillkomst och byn har succesivt byggts ut under olika tidperioder.
Kyrkan är högt belägen i samhällets utkant med vidsträckt utsikt över slätten. Kyrkan är ett markant landmärke med sin höga placering och sitt höga torn. Runt kyrkan är det främst villabebyggelse från 1970-talet. Väster om kyrkoanläggningen ligger den gamla prästgården med tillhörande trädgård. Prästgården är numera om- och tillbyggd och fungerar som församlingshem och pastorsexpedition. En ny prästgård byggdes vid sidan om men även den är nu församlingslokal. En äldre prästgård som är riven har funnits norr om kyrkan där Kyrkbackens villaområde nu ligger.