Stäng fönster Klippan kn, Riseberga kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Riseberga i norra Skåne ligger ungefär mittemellan Helsingborg och Hässleholm och en dryg mil sydost om Klippan. Riseberga socken ligger i risbygden, alltså i gränslandet mellan skogsbygd och slättlandskap. Råån slingrar genom socknen.

Råån har bidragit till bosättningar i trakten redan under förhistorisk tid vilket flera fornlämningar visar. Ortsnamnet Riseberga finns omnämnt 1361.
Herrevadskloster, sju kilometer från Riseberga kyrka, grundades 1144 av cisterciensermunkar från Frankrike. Under medeltiden blev klostret mycket rikt och ägde större delen av Riseberga socken. Riseberga kyrka var troligen patronatskyrka under Herrevadskloster. Vid reformationen 1536 konfiskerades Herrevadskloster av danska kronan. Sten Bille övertog klostrets egendomar 1565 och blev kyrkans patronus följd av andra godsherrar. Patronatsrätten upphörde 1838.

På en karta från 1815 syns att skiftet är genomfört, gårdarna utflyttade och endast kyrkan ligger kvar på den medeltida bytomten. Ett sekel senare hade ett samhälle byggts med gathus, skola och två stärkelsefabriker. Runt byn fanns åkermark med utskiftade gårdar. I mitten av 1900-talet var Riseberga by sockencentrum med mycket service med bland annat lanthandel, skola, post, brandstation och ålderdomshem.

Dagens lilla by ligger främst utmed landsvägen med bostadshus av varierande ålder. Mittemot kyrkan finns en blomsteraffär, numera byns enda service. Byn omges av ängsmark och beteslandskap. Norr om kyrkan går landsvägen. Rååns dalgång ligger 100 meter söder om kyrkan. En gångbro över ån, kallad Stocken, finns nedanför kyrkan. Den har använts av dem som bodde söder om Råån för att komma till kyrkan. Intill bron står en stor minnessten över konstnären Nils Forsberg som var född i Riseberga men mestadels bodde i Paris. Öster om kyrkogården finns en gräsplan med träd och kyrkans asfalterade parkering. Här ligger ekonomibyggnader för kyrkogården. Fasaderna är klädda med röd träpanel. Före detta prästgården från 1870 ligger en kilometer väster om kyrkan.