Stäng fönster Klippan kn, Färingtofta kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Färingtofta i norra Skåne, ligger ungefär mittemellan Helsingborg och Hässleholm, och cirka två mil sydost om Klippan. Landskapet i socknen är kuperad skogsbygd med inslag av betesmark och åker.

Det äldsta skriftliga belägget för Färingtofta är från 1356 då det skrevs Fiaerthingetofta. Efterledet-tofta betyder ödetomt och sådana ortnamn tillkom troligen under vikingatiden, cirka 800-1000-tal. Under 1100-1200-talet byggdes en kyrka i byn. Byns självägda gårdar tillföll Herrevadskloster genom så kallade fromma testamenten. Efter reformationen lydde gårdarna under Herrevads gods, senare som kronohemman under Herrevads kronogods. Under 1700-talet fick bönderna friköpa sina gårdar som då omvandlades till skattehemman. Kyrkan förblev patronatskyrka till kronogodset Herrevad fram till 1828.

Skiftesreformerna under 1800-talet som omdanade landskapet när gårdar flyttades ut från byarna och jordbruksmarken sammanfördes i större enheter drabbade inte Färingtofta. Gårdarna i Färingtofta låg kvar i byn och kompletterades med gathus. I mitten av 1900-talet var bylivet rikt och det fanns bland annat skola, flera affärer, post, sparbank och hantverkare.

Byn är fortfarande idag en tät klungby med gårdar och hus samlade längs den slingrande byvägen. Flertalet hus och ekonomibyggnader har röd träpanel men här finns även tegelarkitektur med mönstermurning.
Kyrkoanläggningen ligger på en höjd med byns hus och gårdar tätt intill kyrkogården på öst- och södersidan. På andra sidan landsvägen, i norr, ligger prästgården från 1929 i nyklassicistisk stil. Mot väster är det utsikt mot öppen betesmark.