Stäng fönster Ängelholm kn, Strövelstorps kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Strövelstorp ligger cirka en mil söder om Ängelholm. Byn är omgiven av ett öppet jordbrukslandskap. E6 motorväg går nära, öster om samhället. Väster om byn slingrar Vege å.

I socknen finns fornlämningar från förhistorisk tid. Namn med efterledet –torp som i Strövelstorp anses ha uppstått under vikingatiden. Skriftliga källor om byn finns från 1241, skrivet Strypilstorp. Under 1100-talet bildades socknarna och flera försågs med stenkyrkor. Slättbygden karaktäriserades av tätt liggande små byar med 5-7 gårdar omgivna av odlingsmarker och därutanför utmarker.
Under medeltiden uppkom flera skånska sätesgårdar. En halvmil från Strövelstorp ligger Vegeholms gods som stammar från 1500-talet och byggdes av Tyge Krabbe. Antagligen har gården föregåtts av en tidigare anläggning. Strövelstorps by löd under Vegeholms säteri. Flera av Vegeholms ägare har varit begravda inne i kyrkan.
Genom godsen ändrades jordbrukslandskapet till större enheter.
1818 och 1836 genomfördes skifte i Strövelstorp och flera gårdar flyttades ut från den samlade byn. Skördarna ökade genom skiftet. Nya hus byggdes i byn, en prästgård 1860, fattighus 1814, sparbank 1853, kommunhus 1880. Ett mejeri byggdes 1896 och ett nytt missionshus 1928. Järnvägen Skåne-Halland drogs inte genom Strövelstorp vilket betydde att byn stagnerade.
På senare år har byn byggts ut och kompletterats med villor norr om och avskilt från den gamla bytomten. En av Sveriges största morotsodlare finns i Strövelstorp. Idag är byn en pendlarort till Helsingborg och Ängelholm.

Kyrkan ligger vid gamla byvägen genom Strövelstorp där flera äldre hus finns kvar och markerar det gamla sockencentrat efter skiftet. Kyrkoanläggningen omges av bostadshus längs vägen norr och öster om kyrkan. I norr, intill kyrkogårdsmuren och byvägen, ligger fd kommunhuset från 1880. I sydöst gränsar kyrkogården mot fd prästgård med uthuslänga som numera är pastorsexpedition och förskola. Bredvid ligger församlingshemmet. I sydväst breder fält ut sig med milsvid utsikt.