Stäng fönster Östersund kn, Häggenås kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
Kyrkans läge i en sluttning nedanför krönlägesbyn Österåsen medger en delvis vidsträckt utsikt över skogslanden norr om Östersund då omgivande trädskärmar glesats ut. Kyrkomiljön utgör ett öppet landskapsavsnitt avskilt från tätorten Häggenås genom skog. Den omfattar vid sidan av kyrkan kyrkogård, gravkapell, ekonomibyggnader samt sockenstuga och den före detta prästgården nordväst om kyrkan. Ruinerna efter den nuvarande kyrkans medeltida föregångare ligger i skogskanten ett par hundra meter norr om kyrkan med timrade logar och härbren intill.

Miljön är sammanhållen tack vare det avskilda läget och genom regelbunden björkplantering längs vägar och kyrkogårdar. Till det ordnade intrycket bidrar samstämmig färgsättning av kyrkans, gravkapellets och vaktmästarlokalernas fasader och tak samt den enhetliga utformningen av kyrkogårdarnas stigportar och grindar.