Stäng fönster Jönköping kn, DUNKEHALLA KYRKOGÅRDSMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Dunkehalla kyrkogård ligger väster om centrala Jönköping, mellan Bymarken i norr och Bäckalyckan i söder. Dessa områden bestod fram till början av 1900-talet av oreglerad förstadsbebyggelse och enstaka landerier. Med anläggandet av stadsparken, spårvagnslinje och upprättande av stadsplan så kom istället ett högreståndsområde
att växa fram med stora villor i trä och sten. Kyrkogården är placerad på en terrass i sluttningen ner mot Vättern. Denna omges av sänkor i norr och söder. I den förra rinner Dunkehallaån, vars fall nyttjats för kvarndrift och industrier sedan medeltid, men främst under 1800-talet.

Kyrkogårdsplatån avgränsas av en kraftig brant i norr, vilken delvis är beväxt med blandat bestånd av lövträd. I söder är en mindre svacka med lövträd, bl.a. alm. Denna svacka är egentligen en hålväg (RAÄ 170) och skyddas som fast fornlämning enligt Kulturminneslagen. Vid kyrkogårdens östra sida är en fl ackare, öppen slänt med gångstig från Dunkehallavägen i söder. I sydost begränsas kyrkogården av storskalig villabebyggelse från tidigt 1900-tal.