Stäng fönster Jönköping kn, SANDSERYDS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Sandseryds socken ligger i Jönköpings läns nordöstra del. Socknen gränsar i söder till Månsarps socken, i öster till Barnarps och Ljungarums socknar, i norr till Järstorps och i väster till Mulseryds och Angerdshestra socknar. Landskapet består till stor del av högland och socknen är belägen på en stor sand- och grusplatta. I nordväst upptas ett stort område av Dumme mosse, i övrigt består socknen till största delen av skog och hagmarker. Att trakten varit bebodd under lång tid visar den mängd av fornlämningar som fi nns bevarade. Industrin präglades tidigt av malmbrytningen vid Taberg, men senare har även annan industriverksamhet förekommit, till exempel tillverkning av hushållsartiklar, snickerier och papper. Sandseryds kyrka ligger i byn med samma namn.

Kyrkogården är omgiven av ett bördigt jordbrukslandskap och i byn finns flera större bondgårdar. Prästgården ligger en bit norrut läng med samma lamdsväg.

Sandseryds kyrka ligger på en ås mellan raviner och härstammar förmodligen från medeltiden. Redan på 1300-talet fanns här en kyrka men dess dåvarande utseende skiljde sig från det nuvarande. Efter att ha härjats av två bränder, 1645 och 1706, byggdes kyrkan 1706 upp i den form den har idag. Planen är rektangulär med rakt avslutat kor och sakristia i norr. Fasaderna är slätpustade i vitt och de branta takfallen är täckta med enkupigt lertegel.