Stäng fönster Jönköping kn, SVARTTORPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Svarttorps socken ligger på det småländska höglandet i nordöstra delen av Tveta härad. Under medeltiden tillhörde socknen Linköpings stift och bildar idag gräns mot detta i norr. Det är ett kuperat landskap med stora barrskogsområden. Genom socknen rinner från nordost till sydväst Huskvarnaån eller Storån i en bred uppodlad dalgång där också den mesta bebyggelsen är samlad. På höjdryggen öster om ån löper den gamla Holavedsvägen mellan Jönköping och Tranås, en del av Eriksgatan. I norr finns sjöarna Ylen och Ramsjön. Enstaka stenåldersfynd är gjorda i området men fornlämningsbilden domineras av gravfält från järnåldern. Ramlaklint skall ha hyst en fornborg, vilket visar på bygdens strategiska betydelse. Sockennamnet är belagt sedan 1333 och ändelsen –torp (nybygge) brukar ses som indikation på att bygd bröts först under yngre järnålder. I socknen finns tre gamla säterier, varav Ramsjöholm under medeltiden tillhörde Vadstena kloster och senare ägdes av bl.a. ätten Adlerbeth. Bebyggelsen är spridd på odlingsslätterna kring ådalen. Enda koncentrationen finns i byn Svarttorp där det fanns post och aff är samt en kvarn, ännu stående. Söder om byn ligger den gamla kyrkogården, invid den lilla Svarttorpssjön. Gamla kyrkan revs 1871 när den nya var invigd och byggnadsmassorna dumpades i sjön. Det var en romansk stenkyrka med torn i väster, enligt uppgift från 1527 helgad åt St. Laurentius. Dess altaruppsats i barock, förfärdigad 1703 av Anders Ekeberg från Borås, finns idag deponerad i Ljungarums kyrka. Släkten Adlerbeths gravkor står idag på kyrkogården.

Nuvarande kyrka är belägen på en svag höjd norr om Svarttorps by och ett stycke väster om landsvägen. Öster om kyrkogården står den f.d. sockenstugan och kyrkskolan, idag församlingshem. Det är en tvåvånings timmerbyggnad med rödfärgad locklistpanel, vita pilastrar och klassiserande portik. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Byggnaden flyttades till platsen 1870 och stod tidigare vid gamla kyrkogården. Kyrkan står i västra änden av en rektangulär
kyrkogård med koret åt söder. Kyrkogården omges av kallmur och trädkrans. En allé leder fram till kyrkans östra mittportal. Denna delar kyrkogården i två hälfter med välbevarade grusgravskvarter.

Svarttorps socken ligger i Jönköpings läns norra del, nordost om Vätterns sydspets. Socknen gränsar till Haurida socken i norr och Järsnäs socken i öst, Skärstad i nordväst och Hakarps socken i väst samt Lekeryds socken i söder. Landskapet präglas av slättbygd med åker- och betesmark med inslag av skog. Den rika förekomsten av fornlämningar tyder på att socknen varit befolkad sedan lång tid tillbaka.

Svarttorps kyrka ligger i byn med samma namn. Den omges av hagmark och i öster ligger Svarttorps församlingsgård i den gamla skolan. Byggnaden, som från början var sockenstuga med tillbyggd skolsal, flyttades 1870 från platsen för den gamla kyrkan till sitt nuvarande läge. Byn ligger längs med vägen mellan Lekeryd och Linderås.

Svarttorps kyrka uppfördes mellan 1868-1871. Kyrkan är en typisk Tegnérkyrka med långhus, kor och absid. Den är spritputsad med slätputsade omfattningar och hörnlisener och långhustaket är täckt med svartmålad plåt medan torntaket täcks av kopparplåt. Fasaden är avfärgad i vitt.