Stäng fönster Jönköping kn, ROGBERGA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Rogberga socken ligger sydöst om Vättern och gränsar i nordväst till städerna Jönköping och Huskvarna. I norr ligger Hakarps socken, i väst gränsar Rogberga till Ljungarums och Barnarps socknar, i söder till Ödestugu och i öster till Öggestorps socknar. Landskapet är en blandning av skog, lerslätt, berg och sandmo och ungefär halva Tenhultssjön ligger i socknen. Bygden har varit bebodd sedan åtminstone järnåldern, vilket visas av de fornlämningar som finns. Rogberga kyrka ligger vid bredvid väg 31 på höjderna söder om Jönköping. Mellan vägen och kyrkogårdens västra mur fi nns en gräsyta med en trädrad samt en parkering för kyrko- och kyrkogårdsbesökare. Söder om kyrkogården ligger det före detta församlingshemmet som idag är privatbostad. I öster fi nns ett nybyggt församlingshem och nya personalutrymmen, i övrigt omges kyrkogården av hag-och åkermark.

Rogberga kyrka stod färdig 1868. Den byggdes på en höjdplatå vid vägen mellan Jönköping och Nässjö, 16 meter norr om den gamla kyrkan som hade anor från medeltiden. Ritningarna gjordes av Ludvig Hawerman. Kyrkan är nyklassicistisk med rektangulär plan och tresidigt kor. Fasaderna är spritputsade med slätputsade lisener och omfattningar. Sadeltaket och tornets tak är täckta med kopparplåt.

Rogberga socken utgör en till stora delar höglänt och kuperad bygd söder om Huskvarna. I dess östra del sträcker sig från norr till söder Tenhultsdalen. Fasta fornlämningar fi nns framför allt från järnåldern, stenåldern är representerad genom lösfynd. Sockennamnet förekommer i skrift första gången 1250. Stationssamhället Tenhult växte fram efter öppnandet av järnvägen Nässjö-Falköping 1864, vilket medförde att sockencentrumet sedermera försköts från kyrkbyn. En stor träindustri har präglat orten.

Kyrkbyn ligger på en uppodlad platå ovanför Rogbergasjöns östra strand. Kyrkbyn utgörs i princip av prästgården och det gamla säteriet Riddersberg, med anor från 1600-talet. Båda ligger mot sjön med alléer från landsvägen Jönköping-Nässjö, vilken skär igenom byn från norr till söder. Kyrkan med sin kyrkogård ligger vid vägens östra sida.

Söder om kyrkogården står den f.d. skolan, en träbyggnad från 1885 med ljusgrön locklistpanel och tegeltäckt sadeltak. Öster om denna är den f.d. lärarbostaden från 1937 i 1 ½ plan, i senare tid tilläggsisolerad och klädd med träpanel. Öster om kyrkogården finns ett nyligen uppfört komplex med personalbyggnad och församlingshem i 1700-talsinspirerad stil med rödfärgade lockpaneler samt sadeltak med valmad spets och enkupigt tegel. Kyrkan är placerad mitt på den rektangulära kyrkogården, förskjuten mot ingången i väster. Koret är sedvanligt vänt mot öster. Kyrkogården omges av kallmur och trädkrans. Gamla kyrkan låg 20 meter söder om nuvarande.