Stäng fönster Jönköping kn, MÅNSARPS KYRKAS KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Månsarps socken ligger i Jönköpings läns nordvästra del. Den gränsar i söder till Byarums socken i Vaggeryds kommun, i öst till Barnarps, i norr till Sandseryds och i väst till Angerdshestra socknar. Landskapet domineras av höglandet och i socknen tronar Taberg med sina 343 m ö h. Industrialismen har långa anor i Månsarps socken, malmbrytningen började redan på 1600-talet. Övriga industrier har bland annat varit Tabergs Yllefabrik, ett par möbelfabriker och mekaniska verkstäder. Månsarps samhälle växte fram runt en byggnadssnickerifabrik. Trakten blev tidigt befolkad, det tyder den mängd fornlämningar som fi nns på. Socknen nämns i skrift första gången 1394, då som Magnusathorp.

Månsarps kyrka ligger i Månsarps östra utkant. Kyrkogården omgärdas på tre sidor av åkermark och skog och i väster ligger församlingsgården, i den före detta lärarbostaden, och, på andra sidan landsvägen, Månsarps skola från 1896. Månsarps kyrka ligger på en svag höjd nordost om platsen för dess föregångare, en träkyrka från 1714, som revs då nya kyrkan byggdes 1853-1854 efter ritningar av Johan Hawerman på Överintendentsämbetet. Kyrkobyggnaden är rektangulär med ett halvrunt kor i öster, torn i väster och sakristia i norr. Den är byggd i sten och spritputsad med slätputsade omfattningar, på långhusets och sakristians tak ligger skiff er och på tornets plåt. Anmärkningsvärd är den genombrutna tornspiran i gjutjärn, vars åtta spiror symboliserar de åtta hyttelagen i Månsarp-Taberg.

Månsarps socken är belägen på det småländska höglandet och domineras av Taberg i sin norra del. Från söder till norr rinner Tabergsån. Den tämligen kuperade terrängen är till stor del täckt med barrskog. Av fornlämningar märks främst järnåldersgravar. Sockennamnet är belagt sedan 1376 (Magnusathorp) och församlingen var fram till 1900-talets pastoratsregleringar annex till Barnarp. Namnändelsen –arp/–torp betyder nybygge och brukar allmänt ses som en indikation på att bygden bröts först under järnålder. Några större gårdar har ej funnits i socknen. Den magra jorden ledde till att gångna tiders bönder fi ck dryga ut inkomsterna med körslor, men framför allt med verksamhet knuten till malmbrytningen i Taberg. Denna brytning tog sin början på allvar under tidigt 1600-tal på initiativ av Gustaf II Adolf, vilken inrättade Tabergs bergslag av alla hemman i Månsarp och angränsande socknar. Tre masugnar fanns inom socknen och stångjärnet från dessa skall ha haft gott anseende, även på kontinenten. Anläggandet av järnvägen Vaggeryd-Jönköping 1894 längs Tabergsån ledde till framväxten av två stationssamhällen, Månsarp och Smålands Taberg, sistnämnda vid foten av berget. Detta förde med sig en snabb industriell utveckling med bl.a. stor snickeri- respektive yllefabrik. Under 1900-talet har samhällena blivit utpräglade tätorter. Kring förra sekelskiftet fanns en livaktig turistnäring kring Taberg, vilket sågs som en område för rekreation, men detta försvann i och med den tunga industrialiseringen. Mellan de båda tätorterna ligger Månsarps kyrkby, omgiven av ett litet odlingslandskap.

Kyrka och kyrkogård ligger på en höjd öster om den nord-sydliga landsvägen. På motsatt sida vägen ligger folkskolan med sin timmerbyggnad i 1 ½ plan från 1896. Den är klädd med liggande och stående ljusgul panel, har tegeltäckt sadeltak med frontespis och veranda med snickarglädje. Bakom byggnaden sträcker sig en modern skollänga. Som fl ygel ligger den gamla lärarbostaden från 1895 med samma panel. Ett likartat utförande har även församlingshemmet från 1982, som ligger snett bakom. En mindre ekonomibyggnad från 1990 ansluter till karaktären med ljusgul träpanel. Åt nordväst vidtar ett område med villabebyggelse från 1970- och 80-talen. Söderut är öppna fält med enstaka gårdar.

I sydväst ligger ödekyrkogården, där den gamla kyrkan var belägen. Detta var en timmerkyrka från 1714 som hade en medeltida föregångare. Åt öster vidtar skog. Kyrkan är belägen mitt på kyrkogårdens gamla del, med koret mot öster. Kyrkogården omges av kallmurar och trädrader. Åt norr är en lägre liggande utvidgning med ogskyrkogårdens karaktär. Vid dess nordöstra ände är en ekonomigård med vitputsade förrådslängor.