Stäng fönster Gotland kn, Linde kyrka kyrkomiljö, Gotland

Kyrkomiljön
Linde kyrka ligger vid foten av Lindeberget, en kalkstensplatå som höjer sig ca 20 m över den omgivande kordbruksbygden. Förutom Odvalds gårdsbebyggelse, belägen omedelbart öster om kyrkan finns utmed vägarna i grannskapet bebyggelse av varierande slag: bondgårdar och villor samt en nedlagd affär, d:o mejeri och skola. I väster gränsar kyrkogården till den f.d. skoltomten. Strax öster om kyrkan går landsvägen mellan Visby och Hemse samt ett mindre vattendrag, vilket ännu på 1700-talet ansågs vara en betydande vattenled. Landsvägen från Stånga mot Fardhem stryker kyrkogårdens norra mur. Någon prästgård har inte funnits i socknen under efterreformatorisk tid, men sydväst om kyrkan ligger ruinen av en medeltida prästgård.
Av fornlämningar i kyrkans närmaste omgivningar kan nämnas en runsten från kristen tid (numera i Gotlands fornsal) som tidigare låg på kyrkogården, samt två fornborgar på Lindeberget.