Stäng fönster Gotland kn, levide kyrka kyrkomiljö, Gotland

Kyrkomiljön
Levide kyrka och kyrkogård är belägna vid ett vägskäl intill den i öst-västlig riktning gående vägen mellan Levide och Eksta, samt en bygdeväg som löper i sydlig riktning mot ett gårdsgrannlag bestående av Lajves, Hallbåter, Stenstugu m.fl.

Kyrkogården gränsar i norr och väster mot vägar, i söder mot prästgårdens område, nu parkeringsplats, och i öster mot prästgården och dess trädgård. Kyrkan är belägen på en kulle och man har härifrån utsikt över ett vidsträckt odlingslandskap.

Sydost om kyrkan ligger Levide f.d. prästgård, numera privatbostad och pietetsfullt restaurerad, bl.a. har den gamla trädgården rekonstruerats. Norr om kyrkogården ligger en mindre träbyggnad, ett panelat bulhus, som tidigare (omkr. 1835) använts som sockenmagasin. På markområdet söder om kyrkogården är uppfört ett bårhus, vilket numera används som förråd.
Miljön kring kyrkan och kyrkogården är av riksintresse för kulturmiljövården.