Stäng fönster Berg kn, Storsjö kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
Kyrkan är belägen centralt i byn Storsjö som har en öppen och gles bebyggelsestruktur. Platsen är avskild på en höjd i det öppna odlingslandskapet och har nära vattenkontakt med en liten vik av Storsjön. De norra Härjedalsfjällen syns i flera riktningar, mest markanta är Dunsjöfjällen i nordväst. Några hundratal meter söder om kyrkan ligger en före detta skolan intill församlingshem med lärarbostad. I närheten av skolan ligger den äldsta bebyggelsen i byn på ett näs i sjön.

I ett skogsparti ett gott stycke från kyrkan och utom synhåll från denna, ligger den begravningsplats som anlades 1912. Den rektangulära ytan är helt omgärdad av ett vitt spjälstaket mellan putsade cementstolpar. Den tämligen platta begravningsplatsen har tydliga gränser mellan utvidgningarna i väster och öster, bland annat med hjälp av häckar. Från den enda ingångens grind går en grusad axel till det med kyrkan samtida gravkapellet, en låg träbyggnad med pappklätt valmtak och källare. Fasaderna är ljust gröna. Två tallar flankerar byggnaden, i övrigt utgörs vegetationen av björkar i delvis regelbunden plantering. De grästäckta gravkvarteren avgränsas av ett enkelt nät grusgångar och skifferplattor. Gravvårdar från början av 1900-talet, däribland flera gjutjärnskors, förekommer på den centrala delen, moderna låga stenar kännetecknar de nyare partierna.