Stäng fönster Berg kn, Hackås kyrkas kyrkomiljö, Jämtland

Beskrivning
Hackåsbygden är ett långsträckt öppet odlingslandskap på en västsluttning ovanför Storsjön och ett av riksintresset Storsjöbygdens centralområden. Miljön är välkänd för sin naturskönhet och storslagenhet. Utsikten över sjön mot Oviksfjällen och det solitära Hoverberget är magnifik. Kyrkan är uppförd i öppet och spektakulärt läge nära stranden vid Hackås ångbåtsbrygga. Läget på gården Hovs forna ägor antyder att platsen har haft stor betydelse i förhistorisk tid och järnåldersbygden i Hackås är rik på fornlämningar.

Anläggningen kan beskrivas som en utsträckt, öppen och sjönära kyrkomiljö med relativt många byggnader. Miljön sträcker sig från stranden och uppåt det öppna landskapet. Kyrkobyggnaden ligger placerad på en avsats ovan strandkanten och är orienterad med koret i ostsydost. Öster och norr om kyrkan finns idag riklig vegetation av uppväxande lövträn och detsamma gäller för vattenbrynet söder om kyrkan. Åt söder går en anordnad gångstig och ett observatorium för beskådande av Storsjöodjuret är inrymt i en faluröd ekonomibyggnad. Väster om kyrkan löper ångbåtsbryggan av trä ut i sjön med en timrad väntbyggnad och ett stort bryggdäck. Längre norrut längs stranden finns två knuttimrade kyrkbåthus, varav ett byggts i senare tid med det äldre som förlaga.