Stäng fönster Lidköping kn, SANKT SIGFRIDS KYRKA KYRKOMILJÖ, LIDKÖPING, NYA STADEN, Västra Götaland

Beskrivning
LIDKÖPING -Den så kallade Gamla Staden i Lidköping, öster om ån Lidan, fick 1446 sina äldsta kända stadsprivilegier. Staden hade ett centralt läge, där vägar från Skara, Vadsbo och Kålland strålade samman. Speciellt viktigt för stadens lokalisering var Vänern, som här formar sig till Kinneviken. Från medeltiden återstår endast delar av Sankt Nicolai kyrka, vilken ursprungligen låg söder om stadskärnan. År 1670 fick Rikskansler Magnus Gabriel de la Gardie stadsprivilegier för Nya Staden väster om Lidan. Stadsdelen anlades enligt barockens förebilder med raka gator och regelbundna kvarter i ett rutmönster. En stadsbrand 1849 blev förödande för såväl kyrkan som för staden. Sankt Sigfridskyrkan uppfördes för att serva boende i Nya Staden. Senare har uppförts företrädesvis villor i Ågårdsområdet i söder. Kyrkan omges i sydväst av Raka gatan med mindre flervåningshus och i nordöst av Linjevägen. På motsatt sida av Linjevägen ligger Månesköldsskolan och norr om denna en villa, troligen från 1920-talet. Dess parkeringsplats vetter mot gatan. Nordöst och sydöst om kyrkan ligger villor från 1900-talets mitt.