Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, NORRA KYRKOGÅRDENS KAPELL KYRKOMILJÖ, LIDKÖPING, GAMLA STADEN, Västra Götaland

Beskrivning
NORRA KYRKOGÅRDENS KAPELL - Norra Kyrkogårdens kapell är belägen i Gamla Staden i centrala Lidköping. Den så kallade Gamla Staden, öster om ån Lidan, fick 1446 sina äldsta kända stadsprivilegier. Staden hade ett centralt läge, där vägar från Skara, Vadsbo och Kålland strålade samman. Speciellt viktigt för stadens lokalisering var Vänern, som här formar sig till Kinneviken. Från medeltiden återstår endast delar av Sankt Nicolai kyrka, vilken ursprungligen låg söder om stadskärnan. Kyrkan fick sitt namn efter sjöfararnas skyddshelgon, Sankt Nicolaus. År 1670 fick Rikskansler Magnus Gabriel de la Gardie stadsprivilegier för Nya Staden väster om ån Lidan. Stadsdelen anlades enligt barockens förebilder med raka gator och regelbundna kvarter i ett rutmönster. I hans ambitioner ingick utvidgning av Sankt Nicolai kyrka.

En stadsbrand 1849 blev förödande för såväl kyrkan som för staden.
Norra Kyrkogården ligger ca en kilometer norr om Sankt Nicolai kyrka. Kyrkogården är rektangulär med kortsidorna mot öster och väster. Kapellet ligger centralt på kyrkogården. I väster passerar huvudleden Hamngatan, som leder från väg 44 mot Mariestad till Lidköpings stadskärna. På andra sidan Hamngatan rinner Lidan. Söder om kyrkogården går Fredriksdalsvägen med sina moderna villor och en handelsträdgård samt i öster Solhagsvägen. Mot öster är en mur, höga granar samt Rhododendronbuskar. I norr vetter kyrkogårdens västra parti mot Kapellgatan med sina 1940 - och 1950-talsvillor. Östra delen gränsar i norr till trädgårdar, den västligaste med en äldre trähuslänga. Tvåvåningsbyggnaden har sadeltak och spröjsade fönster med brunmålade omfattningar.