Stäng fönster Lidköping kn, SÖNE KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
SÖNE KYRKA ligger i Söne socken ca 10 km västnordväst om Lidköping. Socknen ligger på västra sidan av halvön Kålland i Vänerns södra del. Socknen består av småbrutet odlingslandskap med skog. I området ingår Hindens udde samt skärgård. Hindens rev, 5 km långt och 25-100 meter brett, sticker ut likt en spjutspets i Vänern. Socknen är fornlämningsrik med bland annat bronsåldersrösen och järnåldersgravfält. Viktigaste näring har varit jordbruk och fiske. På Kålland har även funnits ett flertal väderkvarnar. I södra delen av socknen finns välbevarad torpbebyggelse. Söne kyrka ligger i norra delen av en liten kyrkby. Byn är belägen på en höjdsträckning utmed landsvägen mellan Örslösa i sydöst och Skalunda i nordöst. Vägen gör här en kraftig böj. En bro i byn leder över Söneån.

En avtagsväg i södra delen av byn leder fram till kyrkan och fortsätter mot Hindens rev i nordväst. Till kyrkbyn hör ett före detta mejeri, en ditflyttad väderkvarn av holländsk typ (med vridbar hätta) samt före detta Söne skola med lärarbostad. Skolan är ett envåningshus, uppfört 1930. Den har rödmålad panel, brant tak och indragen port. I vinkel mot skolan är en lärarbostad med två ingångar, uppfört 1920.

Kyrkan omges i söder av uppodlad mark, i öster och i väster av gårdar. En körväg utmed västmuren leder till några hus. Utanför västra kyrkogårdsmuren ligger en villa samt kyrkans ekonomibyggnad. Ett kort stycke öster om kyrkan är en gård (Söne 7:2) från 1800-talets senare del, försedd med veranda och rödmålade uthus.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden är uppförd av röd träpanel och har tegeltäckt sadeltak och vita fönster. I östra gaveln är en djup nisch med två portar samt vitt trästaket.