Stäng fönster Lidköping kn, KARABY KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KARABY KYRKA i Karaby socken är belägen i Karaby ca 25 km väster om Lidköping. Socknen, den västligaste i Lidköpings kommun, består huvudsakligen av fullåkersbygd invid Brandsfjorden i Vänern. Kyrkbyn ligger ca en halv km öster om Karabyåns utlopp i viken och markerar ett äldre byläge. Socknen domineras av Såtenäs flygflottilj, norr om kyrkan.

Till kyrkan kommer man via en landsväg från Särestad i sydväst. Någon km sydöst om kyrkan korsas vägen av den nästan nord - sydligt orienterade vägen mellan Tun och Grästorp. Runt denna korsning är den nuvarande bykärnan belägen. Kyrkan gränsar i söder till gården Stommen. En tillfartsväg från sydväst leder i söder fram till kyrkogården samt till Stommen. Söder om kyrkogården är en mindre parkeringsplats och i nordöst en liten ekonomibyggnad. Utmed östra muren rinner Karabyån, vilken i nordöst svänger av mot Vänern. Nordväst om kyrkogården korsas ån av en bro . Bron leder till en vit villa, i söder omgiven av en granplantering. I övrigt omges kyrkogården av uppodlad mark med utsikt mot Vänern. Till kyrkbyn hör även en före detta skola i sydväst. Byggnaden används numera som bygdegård. Den gula tvåvånings träbyggnaden har vitmålade fönster och ny balkong.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden från sent 1900-tal är klädd med rödmålad locklistpanel och taket täcks av korrugerad plåt. I öster är en pardörr.

STOMMEN - Mangårdsbyggnaden i 1 ½ våning har vit träpanel, lövsågad dekor samt trapptorn på en gavel. Huset är uppfört under 1800-talets senare del. Till huvudbyggnaden hör ekonomibyggnader samt trädgård. Huset har senare gjorda tillbyggnader.