Stäng fönster Vimmerby kn, Rumskulla kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Beskrivning
Rumskulla kyrka och kyrkogård ligger mitt i Rumskulla samhälle. Norr om kyrkan ligger församlingshemmet. Det ska ha uppförts 1845 som sockenstuga. Byggnaden har också tidvis använts som skola, vaktmästarbostad och sammanträdeslokal för sockenstämman. Församlingshemmet hyrs även ut som festlokal, vilket gör att det används flitigt. På senare år har köket totalrenoverats. Norr om kyrkan ligger också Rumskulla skola. Ett äldre skolhus låg tidigare norr om kyrkans parkering men detta är rivet. De byggnader som står där idag uppfördes på 1960-talet. En brant sluttning ner mot en damm har stensatts av material som blev över vid kyrkobygget. På andra sidan dammen ligger prästgården byggd 1933. Den ägs fortfarande av kyrkan och hyrs av församlingens kantor. Öster om kyrkan ligger Rumskulla hembygdsgård. Hit har ett antal äldre hus flyttats, vilka idag hyser hembygdsföreningens samlingar. Kyrkstallar låg tidigare nordväst och öster om kyrkan. Idag finns endast en mindre del av byggnaden öster om kyrkan kvar.