Stäng fönster Hultsfred kn, Lönneberga kyrkogård kyrkomiljö, Kalmar

Kyrkomiljön
Lönneberga kyrka är belägen ca 2 km sydväst om Lönneberga samhälle. Kyrkan är placerad i en sluttning vilket gör att man från kyrkans ingång i öster har en vid utsikt mot öster och söder. Mot väster och norr höjer sig sluttningen ytterligare. Öster om kyrkan ligger skolhuset byggt 1917. Idag är församlingshemmet inrymt i bottenvåningen och en lägenhet i övervåningen. Landsvägen till Mariannelund går idag söder om kyrkogården. Den hade tidigare en sträckning närmare kyrkan.

Kyrkan
Den nuvarande kyrkan i Lönneberga har föregåtts av tre kyrkor vilka samtliga varit träkyrkor. När den första kyrkan byggdes är inte känt men den revs under 1500-talet. Den andra kyrkan brändes av härjande danskar under Kalmarkriget 1611-13. Spår av denna kyrka samt ett träkors som markerar platsen finns på en höjd ca 300 meter söder om dagens kyrkplats. När en ny kyrka uppfördes i trä byggdes den strax sydost om den kyrka som står på platsen idag. Denna kyrka revs 1870 då den nuvarande kyrkan stod klar.