Stäng fönster Mörbylånga kn, Segerstads kyrkas kyrkomiljö, Kalmar

Segerstads kyrka och kyrkogård ligger på södra Ölands ostkust intill den östra landsvägen i
södra delen av Nedra Segerstad by. Runt om breder åker-, betes- och alvarsmark ut sig. Söder
om kyrkogården ligger den före detta prästgården. Strax norr om kyrkogården intill
landsvägen ligger den gamla skolan i trä, byggd 1848.

Kyrkomiljön
Segerstads socken ligger på Ölands sydöstra sida. I norr gränsar socknen mot Hulterstad, i väster mot Södra Möckleby och Smedby samt i söder mot Gräsgårds socken. Kyrkornas placering längs med det öländska vägnätet är typiskt för Öland. Segerstads kyrka ligger som de flesta andra kyrkor på öns östra sida på Ancylussjöns strandvall. Liksom övriga Öland är socknen rik på fornlämningar från olika tider. Mest känt är Seby gravfält från järnåldern. Socknen omnämns i skriftliga källor första gången 1285. Kyrkogården har medeltida anor. Den omger hela kyrkan men området i norr och väster är begränsat. Störst yta för gravsättningar finns i söder. Hela kyrkogården omgärdas av stenmur och en trädkrans av alm och lönn. Bland de gravvårdar som finns på kyrkogården utmärker sig konstnären Pehr Ekströms grav och minnesplatsen över 14 engelska sjömän som omkom då deras fartyg förliste. Utanför kyrkogården i söder finns en byggnad som fungerar som materialbod. Boden rymmer också torrtoalett för kyrkans besökare. Ytterligare en bod som används som förråd, f d bårhuset, står i kyrkogårdens nordvästra hörn. På kyrkogården finns också en solvisare som är byggd av arkitekturfragment från den medeltida kyrkan.

Prästgården ligger norr om kyrkan. Det är en välbevarad gårdsanläggning med ekonomibyggnader av kalksten. Mangårdsbyggnaden är uppförd 1796 och påbyggd med ytterligare en våning på 1860-talet.

Jordbruket har varit och är en viktig näring för socknen. Tidigare har fiske, fåravel och hästuppfödning varit viktiga näringar. Många sockenbor har också arbetat på sjön. I socknen har funnits mejeri och järnvägsstation. Den första skolan byggdes 1851 nära kyrkan men redan under 1900-talets första hälft stängdes socknens skolor.

Segerstads socken ingår sedan 1967 i Mörbylånga kommun. Segerstad var ursprungligen en egen församling men bildade 1923 pastorat tillsammans med Gräsgårds församling. År 1994 bildades Södra Ölands kyrkliga samfällighet. Sedan 2002 ingår Segerstads församling i Sydölands församling. Delar av socknen, området utmed landsvägen mellan Segerstad och Gräsgård med bl a de båda kyrkbyarna och Gräsgårds hamn, utgör ett riksintresseområde för kulturmiljövården. Hela Segerstads socken ingår i det Världsarvsområde som går under beteckningen ”Södra Ölands odlingslandskap”.