Stäng fönster Mörbylånga kn, Gårdbykyrkas kyrkomiljö, Kalmar

Gårdby kyrka och kyrkogård ligger där vägen, som går utmed Ölands östra sida från Föra i
samhälle med villabebyggelse vuxit fram. I samhället fanns tidigare servicefunktioner som
lanthandel, järnvägsstation, telegrafstation samt mindre verkstäder. Idag är det mesta av detta
borta men fortfarande finns skolan kvar. I Gårdby ligger också Eksgården med restaurang och
konferensanläggning. Öster om kyrkan ligger församlingshemmet.

Likt många andra byar på södra Öland har Gårdby en traditionsenlig placering på den flacka östra landborgen. Strandvallarna ner mot Östersjön har odlats sedan urminnes tider. Inåt land omgärdas byn av det öländska alvaret i sydväst och lövskog och uppodlade marker i nordväst. Trots sentida förändringar i bystruktur och fastighetsindelning är känslan av den ursprungliga radbyn fortfarande intakt där den sträcker sig norrut från Gårdby kyrka. I söder ligger den gamla malmbebyggelsen. Området kring Gårdby kyrka är mycket öppet och domineras av alvarets horisontella linjer. Kyrkogårdsmuren är en på traditionellt öländskt vis kallmurad kalkstensmur. Kyrkomiljön har kontakt med bybebyggelsen på tre håll – i norr, öster och söder. I öster är i relativt sen tid en förgård till kyrkogården tillskapad – också den omgärdad av kalkstensmur. Förgården är bevuxen med tallar. På 1980-talet uppfördes där ett församlingshem