Stäng fönster Boxholm kn, Malexanders kyrka kyrkomiljö, Östergötland

Beskrivning
Kyrkan är belägen ca 2,5 mil sydöst om Boxholm i det lilla samhället Malexander. En lindallé leder från landsvägen i norr mot kyrkan. Norr om kyrkan ligger församlingshemmet som är inhyst i den sk Birgittagården. Namnet kommer av att byggnaden har utgjort flygel till huvudbyggnaden i gården Aspanäs, där den heliga Birgitta var bosatt 1314-1315. Byggnaden flyttades till kyrkan på 1960-talet. Det är en 1600-talsbyggnad i karolinsk stil med säteritak och timmerstomme på en kraftig stengrund.

Fasaderna är klädda med faluröd locklistpanel taket är täckt med enkupigt tegel. Intill Birgittagården ligger den fd tiondeboden som är hitflyttat från Ladugårdsbacke där den låg i en länga med andra bodar och kyrkstallar. Den byggdes 1789 och är en timrad faluröd tvåvåningsbyggnad med brädklätt sadeltak. Nordöst om kyrkan ligger Tåby klockargård från 1858, som även inhyste den första kyrkskolan som var i bruk till 1930-talet. Det är en faluröd panelklädd byggnad i två våningar under tegeltäckt sadeltak. Ytterligare ett stycke norrut ligger två generationers skolbyggnader, den äldre byggd 1929 i 1½ våning med faluröda panelklädda fasader under brutet tegeltäckt sadeltak och den nyligen nedlagda skolan som är byggd på 1950-talet. Söder om kyrkan, på en brant ovanför sjön Sommen, ligger gården Södra Sand som under en lång tid ägdes av kyrkan. Den fungerar sedan 1954 som hembygdsgård och rymmer ett flertal timrade byggnader med spånklädda tak. Tio av dessa byggnader är bevarade sedan den tid gården brukades. Prästgården låg tidigare i Tumbo ett par kilometer öster om Malexander, men en ny prästgård uppfördes på 1950-talet i samhällets östra utkant.