Stäng fönster Helsingborg kn, ADOLFSBERGS KYRKOMILJÖ, Skåne

Adolfsberg är en stadsdel i Helsingborg belägen ca fyra kilometer öster om kusten och stadskärnan.
Tidigare fanns här en våtmark och marken användes som betesmark. Under 1800-talet byggdes gården Adolfsberg, som gett stadsdelen sitt namn, en byggnad som fortfarande finns kvar och används som fritidsgård och ligger granne med kyrkan. Gårdarna Adolfsberg och Ragnvalla köptes av Skanska i början av 1960-talet för att bebygga marken som ett led i miljonprogrammet för att minska bostadsbristen. Framförallt byggdes trevånings lamellhus under 60-talet. Fortsatt utbyggnad med villor och radhus har skett fram till idag. 1960-talets förortsområden var en följd av urbanisering, ökad välfärd och en stadsbyggnadsidé, där förorten skulle vara en självförsörjande ”by i staden” och i denna ingick också en kyrka.

Kyrkotomten gränsar mot en väg, köpcentra och bostäder i väster, ett grönområde i öster, en fritidsgård i söder och en skola i norr.