Stäng fönster Vindeln kn, Vindelns kyrka kyrkomiljö, Västerbotten

Beskrivning
Kyrkplatsen ligger mycket vackert till vid älvens östra strand, och exponeras från Vindelälvsvägen (363:an), järnvägen och Degerfors gamla byakärna i bergssluttningen ovanför i öster. De närmaste omgivningarna består av öppen odlingsmark i norr och skog i söder. En kyrkstad har funnits i den gamla byn men endast obetydliga rester återstår numera. Kyrkplatsen består av kyrkogård, församlingskyrka från 1903, klockstapel från 1700-talet, den rekonstruerade 1700-talskyrkan (S:t Mikaels kapell) samt några mindre ekonomibyggnader. Den äldre kyrkan, som rivits och använts till sockenstuga 1904 fick sin nuvarande placering i samband med att den flyttades tillbaka och rekonstruerades 1963. Detta är stiftets enda ensemble av gammal och ny kyrka på samma kyrkplats. Prästgården (numera privatägd) är belägen i den gamla byn utanför kyrkplatsen och är ritad av John Åkerlund på 1920-talet. Gamla Degerfors by inklusive kyrkplatsen utgör en kulturmiljö av riksintresse (AC 23).