Stäng fönster Helsingborg kn, FJÄRESTADS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Ortnamn med efterledet –stad som i Fjärestad brukar dateras till 0-800 e Kr. Orten har skriftligt belägg från 1341.
På kartor från 1700-talet är Fjärestad en kyrkby med ett tjugotal gårdar, de flesta fyrlängade och byn har en långsträckt utbredning.
Vid enskiftet 1806-talet flyttades flera av gårdarna ut i landskapet. Byn bebyggdes delvis med gatehus längs vägen av de människor som inte ägde jord. Under 1900- och 2000-talet har flera av dessa ersatts och miljön kompletterats med några enfamiljsvillor.
Samhället ligger i ett öppet jordbrukslandskap med vägar som ofta är kantade av alléer. Rååns dalgång ligger i närheten. Dagens Fjärestad har en långsträckt, gles karaktär längs Fjärestadvägen och består av två bebyggelsegrupper öster och väster om kyrkan av både villor och gårdar. Kövlebäcken rinner genom samhället strax väster om kyrkan. Sydväst om kyrkan ligger Fjärestad gård med storskaliga ekonomibyggnader från 1800-talet.
Kyrkogården ligger längs landsvägen och gränsar mot öster till kyrkogårdsförvaltningens hus, bostadshus och gamla skolan. Mot söder till fält och ett bostadshus, mot väster och norr till fält.