Stäng fönster Skellefteå kn, URSVIKENS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Samhället Ursviken ligger vid Skellefteälvens utlopp ca 13 km sydost om centrala Skellefteå. Under 1800-talet etablerades i detta område ett järnbruk, flera sågverk och andra industrier. Industrialiseringen medförde intensifierad sjöfart och att varvsnäringen blomstrade. Ursviken var stadfäst hamn för Skellefteå stad från 1856–1913, och under denna period blev orten ett centrum för hela nedre Skelleftedalen. Både samhället och populationen präglades av sjöfarten. Många lotsar och sjömän flyttade till området och lät bygga mindre gårdsanläggningar. Kyrkan uppfördes som ett sjömanskapell 1912, av Ursvikens kristliga kapellförening, ett lokalt initiativ som verkade för gudstjänstlivet på platsen. Kapellet har senare helt byggts om.

Idag flyter bebyggelsen i Bergsbyn, Ursviken, Sävenäs och Skelleftehamn nästan ihop. Närheten till Skellefteå och de många industrierna i området innebär att arbetspend-lingen och trafiken längs väg 372 är intensiv. Kyrkan ligger ganska centralt i Yttre Ursviken, vid Skelleftehamnsvägen – den gamla vägförbindelsen till Skelleftehamn som i norr löper parallellt 372:an. Väster om kyrkan finns ett mindre skogsparti, norr om vägen tar villabebyggelsen vid och i öster avslutas den gräsbevuxna och sluttande kyrkotomten med en liten skogsdunge. En asfalterad infart leder in till kyrkan från norr och man passerar kyrkan för att komma till parkeringsplatsen i söder. Väster om kyrkan finns en klockbock av trä med tälttak och valmat nedre takfall klädda med skivtäckt plåt. Kyrkan överlämnades i Skellefteå stadsförsamlings ägo 1952 och hör numera till Sankt Örjans församling, men samarbete sker också med EFS. Närmaste begravnings-plats ligger mellan Sävenäs och Skelleftehamn, ca 2 km sydost om kyrkan. Den invigdes 1953 och är inte skyddad enligt Kulturminneslagen.