Stäng fönster Skellefteå kn, SANKT OLOFS KYRKA KYRKOMILJÖ , Västerbotten

Beskrivning
Kyrkotomten med sin oregelbundna form utgör ett helt kvarter. Förutom det stadsplane-mässiga värde som kyrkan har, innebär närheten till E4 att kyrktornet är ett välexponerat landmärke i centrum av staden. De närmaste omgivningarna runt kyrkan innehåller flera välbevarade byggnader från 1900-talets tre första decennier. Bland annat är den funktionalistiska Kanalskolan från 1935 närmaste granne i norr. Detta gör att området runt kyrkan upplevs som vackert och välbevarat, med kyrkan som självklar mittpunkt. Geografiskt utgör kyrkomiljön en pendang, i rak axel till området runt Skellefteå landskyrka i västra delen av staden, som även det har höga kulturhistoriska värden och estetiska kvaliteter, fast från en äldre tid.

Kyrkotomten omges av en låg bogårdsmur som i sydost övergår i stödmur. Entréer med vitputsade grindstolpar och svartmålade järngrindar finns söder och nordost om kyrkan, samt i väster där huvudentrén manifesteras med en vitputsad kvaderstensindelad stegport och en mindre platsbildning. De breda grusade gångarna söder och norr om kyrkan förenas bakom kyrkan i öster i en stor ring med liksidigt kors i. Detta motiv återkommer på flera ställen inne i kyrkan. Gestaltningen planerades ursprungligen att användas som friluftskyrka. Kyrkotomten är annars gräsbeväxt, med enstaka lindar och lönnar samt en rad av björkar innanför bogårdsmuren. Begravningsplatsen är belägen i stadsdelen Sunnanå, ca 4 km sydväst om kyrkan, på södra sidan om älven.