Stäng fönster Ale kn, SURTE KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SURTE KYRKA ligger på en liten höjd intill riksväg 45 i Nödinge socken, omkring 15 km norr om Göteborg. Socknen, som sträcker sig längs med Göta Älvs östra sida, består av en delvis tätbebyggd dalgångsbygd i väster och skogsbeklädd, mossrik bergsterräng åt öster. Längs socknens västra sida löper riksväg 45 samt järnvägen, Bergslagernas järnväg, som öppnades för trafik mellan Göteborg och Trollhättan år 1877. Samhället Surte utgörs av en långsträckt smal bebyggelseremsa mellan Göta Älv, järnvägen och riksväg 45 i väster och Vättlefjäll i öster. Under 1800-talets senare hälft växte en glasbruks- och kvarnindustri fram i sockens södra spets, där det tidigare endast funnits landsbygd och de två gårdarna Surte Södra och Surte Norra. Under 1900-talet har orten växt och i första hand kommit att bli en pendlingsförort till Göteborg.

När kyrkan i Surte byggdes år 1912, så uppfördes den ovanligt nog ca 500 m väster om kyrkogården som funnits sedan år 1905. Kyrkan lades på bekvämt avstånd för de boende i samhället alldeles öster om riksvägen på en tomt som skänktes av bruket. Kyrkotomten angränsar i söder till en asfalterad parkeringsplats, i öster till ett skogsbryn och i norr till en herrgårdsliknande byggnad utan koppling till kyrkan.