Stäng fönster Skellefteå kn, LÖVÅNGERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Lövånger är en gammal jordbruksbygd vid kusten, fem mil söder om Skellefteå och 8 mil norr om Umeå. Kyrkan med omgivande kyrkogård uppfördes under senmedeltiden och det är runt kyrkomiljön som samhället Lövånger vuxit fram. I tätorten bor drygt 700 personer (2012). Gles affärs- och bostadsbebyggelse finns i alla vädersträck utom mot söder där landskapet är öppet och sluttar ned mot den vackra och tidigare segelbara Avafjärden. Norr om kyrkan ligger Lövångers kyrkstad med 130 envåniga dubbelstugor tätt samlade efter smala och oregelbundna gränder. Idag finns 230 (av som mest 400) kamrar och inte mindre än ett 30-tal stallar bevarade. Kyrkstugorna har byggts byvis och nyttjats av bönderna för övernattning i samband med kyrkbesök. De anges redan på en karta från 1642. Den äldsta nu kända stugan är daterad till 1746. Den låga särpräglade bebyggelsen, den ålderdomliga gatustrukturen och anpassningen efter den bergiga terrängen är av stor betydelse för upplevelsen av kyrkomiljön och dess närmaste område och har därför utpekats som en kulturmiljö av riksintresse (AC 16).

Nuvarande kyrka och kyrkogård omges av en fyrsidig bogårdsmur av gråsten. Ingångar med grindstolpar finns på tre ställen; två vid den norra sidan och en vid den västra. Grindstolparna är slätputsade med valmade plåttak och svartmålade järngrindar. Muren gör mot söder uppehåll för ett åttkantigt timrat gravkapell, uppfört 1873–74, och mot norr för en fyrsidig klockstapel från 1698. Sydost om kyrkan ligger ett garveri, en timmerbyggnad i tre våningar, från början av 1900-talet. Det är ortens äldsta industri-byggnad. Nordväst om kyrkan och dess asfalterade parkeringsplats finns församlings-gården och f.d. häktet. En friliggande kyrkogård, den s.k. Nya kyrkogården finns 250 meter sydväst om kyrkan och väster om Avafjärden.