Stäng fönster Mariestad kn, TORSÖ KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
TORSÖ SOCKEN utgörs av en ögrupp i Vänern, varav ön Torsö är huvudö. Socknen ligger ca en mil norr om Mariestad. En välvd bro leder numera över det så kallade Östersundet mellan fastlandet och ön. Socknen är till största delen skogbevuxen, men ca 1/5 är uppodlad. Här finns fornlämningar i form av bland annat bronsåldersrösen, gravfält och en fornborg. Huvudnäringar har varit fiske, sjöfart och båtbyggeri. Vid Skeberga gård drevs ett tegelbruk 1728-1870. Skeberga var tidigare en by och har medeltida anor. Nuvarande mangårdsbyggnad är från 1880. På Bromö var Bromö glasbruk i drift 1803-1879. Disponentvillan på Bromö, uppförd 1848, är ännu bevarad.

Kyrkan ligger i en kyrkby, omgiven av några gårdar. Utmed kyrkogårdens sydmur går en körväg mot gården Björk. Omedelbart öster om kyrkogården ligger en ekonomibyggnad klädd med röd panel, troligen från tidigt 1900-tal. Väster om kyrkogården, på motsatt sida av Skebergavägen, ligger den före detta prästgården. En före detta skola, som numera är församlingshem, gränsar till kyrkogården i norr. Norr om prästgården ligger kyrkans parkeringsplats och ett stycke ytterligare norrut är ett timrat, rödmålat magasin.

PRÄSTGÅRDEN - Bostadshuset från 1878 är uppfört i två våningar. Byggnaden har gul locklistpanel, träportal samt tegeltäckt sadeltak.

SKOLAN - Byggnaden är uppförd i schweizerstil 1905 och anvädes som skola till 1969. Byggnaden är klädd med röd träpanel och har veranda.