Stäng fönster Mariestad kn, EKBY KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
EKBY SOCKEN ligger mellan Utby i norr och Tidavad i söder, ca 15 km söder om Mariestad. Ekby socken var till 1504 annexförsamling till Eks socken. Västra delen av socknen är till stor del uppodlad. Huvudnäringen har varit jordbruk, men här har även funnits kvarn, såg och kraftstation. Bland det relativt stora antalet fornlämningar kan nämnas gravfält. Bebyggelsen är till stor del samlad i tre byar, Ekby, Vallby och Ribbenås. Kyrkan ligger i en mindre kyrkby väster om landsvägen. En körväg från landsvägen Utby - Tidavad når kyrkogården från öster, där den delar sig. En väg följer härefter norra kyrkogårdsmuren och fortsätter mot några gårdar i norr och en annan leder till en gård några hundra meter sydväst om kyrkan.

Öster om kyrkogården, utmed muren är en parkeringsplats. I dess nordöstra del finns en ekonomibyggnad. I norr gränsar kyrkan till en trädgård med ett rödmålat trähus och lada. I sydöst, på andra sidan vägen, är en stor, rödmålad ladugård.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden, troligen samtida med kyrkan, är klädd med rödmålad locklistpanel.