Stäng fönster Mariestad kn, EKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
EKS KYRKA - Eks socken ligger ca en mil söder om Mariestad. Socknen består i väster huvudsakligen av skog, medan östra delen till stor del är uppodlad. Fornlämningarna utgörs främst av stenåldersboplatser och av fossil åkermark. Huvudnäringen är skogs- och lantbruk med Stora Eks herrgård som tongivande. Ett par km söder om Stora Ek ligger gården Boterstena med nuvarande boningshus från 1880-talet. Genom socknen skär väg 26 mellan Mariestad i norr och Skövde i söder. En knapp kilometer söder om kyrkan finns en före detta skola, numera församlingshem, och söder om denna en större begravningsplats. Den före detta skolan är rödmålad med vita snickerier.

Kyrkan är belägen omedelbart söder om Stora Eks herrgård och har stark anknytning till gården.

STORA EK - Gårdens nuvarande Corps de logi och dess två flyglar i norr respektive söder uppfördes av bröderna Scheffer 1757-1768. Huvudbyggnaden är i två våningar och pryds av portal med fronton. Fasaderna är vitputsade med brunröda fönster. Väster om herrgården och kyrkogårdens västra mur går en körväg som i söder svänger och följer kyrkogårdens södra mur varpå den i det närmaste upphör. Söder om kyrkogården, på andra sidan vägen, är en plan och höga silobyggnader. I sydöst ligger ett 1700-talsmagasin av natursten med gavelrösten av trä och mansardtak. Väster om kyrkogården, på motsatt sida av körvägen ligger en annan samtida vitputsad flygel med valmat tak, Drängstugan. Söder och sydväst om Drängstugan finns en hög mur mot vägen.
MAGASIN - Magasinet är murat av natursten med gavelröstena av rödmålat trä. Taket är valmat och försett med vällingklocka.