Stäng fönster Skellefteå kn, BYGDSILJUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västerbotten

Beskrivning
Kulturlandskapet kring Bygdeträsket karaktäriseras av byar i lidläge, välbevarad bebyggelse med rikt inslag av bl.a. rundlogar och lador i öppet odlingslandskap. Det utgör därför en kulturmiljö av riksintresse (AC 18). Bygdsiljum, som delvis ingår i riksintresseområdet, har dock en historia som till stor del handlar om industri. På 1630-talet startades här länets första järngruva, under 1800- och 1900-talen fanns sågverk, kvarn och elkraftverk, och idag är det Martinsons med sina limträkonstruktioner som är den dominerande industrin och gör att Bygdsiljum är en jämförelsevis livaktig by med omkring 360 invånare. Burträskbygden präglas av gammalkyrklighet och 1919 gick en väckelse genom bygden. Stiftelsen Församlings-hemmets vänner bildades året efter och en gudstjänstlokal började byggas, huvud-sakligen med ideella krafter. Kapellet överlämnades till Burträsk församling 1959 och blev då kyrka.

Kyrkan och tillhörande begravningsplats ligger vid Postvägen i centrala delen av samhället, och omges av villabebyggelse längs gatan. Kyrkan är orienterad med huvudentrén vid gaveln mot Postvägen i sydväst och koret mot begravningsplatsen i nordost. Mellan kyrkotomten och bakomliggande begravningsplats finns en gles skogsdunge med huvudsakligen tall och gran som skiljer dem åt. Den flacka kyrko-tomten omgärdas på två sidor av ett svartmålat trästaket med breda spjälor från 1968, vilket har enkla grindstolpar av trä och svarta järngrindar mot gatan i sydväst och parkeringen i sydost. Mot nordväst avgränsas kyrkotomten av en låg häck, och mot nordost av den glesa skogsdungen och backen ned mot begravningsplatsen. Parkeringen är asfalterad medan gången längs kyrkans södra långsida ner mot begravninsplatsen är grusad. Framför kyrkans huvudentré mot Postvägen är marken hårdgjord med cement-plattor med frilagd ballast. Utanför staketet mot gatan finns en timrad stor låda med spireor och ölandstok.