Stäng fönster Höganäs kn, LERBERGETS KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Lerberget är ett litet samhälle söder om Höganäs på Kullahalvöns västra sida. Orten har sitt ursprung som fiskeläge och växte fram kring fiske, sjöfart och varvsnäring under 1700- och 1800-talen. Den äldsta bebyggelsen i Lerberget ligger tätt i anslutning till kustremsan och består av skepparegårdar, fiskarehus och en låg villabebygglese med blandad ålder. Det omgivande landskapet utgörs av ett flackt kustlandskap med öppna hed- och ängsmarker. Norr om Lerberget och längs med kusten ligger Lerbergetskogen med högvuxna tallar och björkar.

Lerbergets kyrka ligger i det nya området ”Östra Lerberget”, öster om Höganäsvägen. Området planlades under slutet av 1970-talet och består av en lågskalig bostadsbebyggelse med radhus och friliggande villor med fasader av brunrött tegel. I den västra delen vid infarten till Östra Lerberget ligger ett förortscentrum med av torg, skola, bibliotek och kyrka. Intill torget ligger en L-formad byggnad där service och butiker har funnits tidigare. Idag är butikerna ersatta av förskoleverksamhet. Kyrkan ligger vid torgets östra sida och norr om kyrkan ligger bibliotek och skola. Området söder om kyrkan var i stadsplanen avsatt för ett servicehus men detta har istället bebyggts med radhus.