Stäng fönster Stockholm kn, HEDVIG ELEONORA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Kyrkan ligger i Stockholms innerstad på Östermalm. Stadsdelen är bebyggd med flerfamiljshus från 1800-talets senare del, ofta med en rik putsarkitektur. Gatunätet är utformat i ett strikt rutnät på 1640-talet. Direkt söder om kyrkan ligger Artillerigården, nuvarande Armémuseum, uppförd på 1760-talet och påbyggd under sent 1800-tal. Väster om kyrkan ligger Östermalmstorg med sin stora gatstensbelagda yta där torghandel och serveringar finns. Torget lades ut som en central plats redan i 1640-talets stadsplan för Ladugårdslandet.

Kyrkogården började användas omkring 1670 då den tillfälliga träkyrkan byggdes. Söder om den nuvarande kyrkogården (bl a i kvarteret Kyrkogården) låg sedan tidigare en begravningsplats för amiralitetets manskap och deras anhöriga. Kyrkogården är omgärdad av ett gjutjärnsstaket från 1900-talet med murade och putsade stolpar emellan. Grusade, svagt svängda gångar är dragna mellan kyrkan och de gråputsade portalerna i öster, väster och i norr med smidesgrindar med delvis förgylld dekor. Marken är gräsbevuxen och en trädkrans av lindar växer innanför staketet. Vegetationen i övrigt består av oregelbundet placerade växer och många mycket stora lövträd, t ex ask, lind, alm och lönn. Flera äldre gravvårdar finns på kyrkogården varav flera är liggande. Söder om kyrkan finns en inhägnad liten lekplats.