Stäng fönster Helsingborg kn, BÅRSLÖVS KYRKOMILJÖ, Skåne

Bårslöv ligger sydöst om Helsingborg, cirka tio kilometer från stadskärnan.
Samhället ligger i ett öppet jordbrukslandskap.

Bronsåldershögar i byns närhet visar på ortens långa historia. På 1200-talet nämns byn som Barslefh. Flera vägar korsades runt Bårslöv vilket påskyndade bybildningen och kyrkans lokalisering under 1100-talet, då också socknar bildades. 1500 och 1600-talet var en orolig tid med strider mellan Danmark och Sverige och svåra förhållanden för befolkningen. 1676 rastade Karl XI med sin här i Bårslöv, en minnessten öster om kyrkan påminner om detta. Byn var en av de största i Helsingborgstrakten under 1700-talet och bestod av ett 20-tal gårdar. På en karta från 1763 är kyrkan omgiven av fyrlängade gårdar. Strax söder om kyrkan låg den fyrlängade prästgården som brann ner 1838. En ny prästgård byggdes längre från kyrkan sydöst om denna. Vid enskiftet 1809 flyttades hälften av gårdarna ut från den täta byn och spreds längs vägen och byn fick en långsträckt form. Kyrkan ligger i västra delen av den gamla kyrkbyn.
Med början på 1960-talet till idag har Bårslöv byggts ut med mestadels villor och några flerfamiljshus med två våningar. Det finns ett litet centrum med skola, pizzeria och närbutik.

Kyrkan ligger längs landsvägen till Helsingborg. Nya Bårslövs samhälle ligger samlat på andra sidan vägen nordväst om kyrkan. Den gamla kyrkbyn ligger längs vägen öster och norr om kyrkan där en del äldre hus finns kvar, bl a skolan. Mot väster ligger kyrkan ensam och omges av fält. Närmast kyrkan i väster ligger en parkering omgiven av bokhäckar och i anslutning till parkeringen i sydväst församlingsgården från 1975. Mot öster och söder finns träddungar. I sydöst ligger prästgården från 1929 som numera är privatbostad.