Stäng fönster Värmdö kn, VÄRMDÖ KYRKAS KYRKOMILJÖ, Stockholm

Beskrivning
Värmdö kyrka ligger är belägen på en kulle invid Värmdövägen som slingrar sig genom landskapet. Söder om kyrkan och vägen ligger Prästfjärden. Den stora stenkyrkan dominerar landskapet och omges i huvudsak av ett ålderdomligt kulturlandskap. Sju gravfält från järnåldern i närheten av kyrkan visar att området varit bebyggt sedan förhistorisk tid.

Bebyggelsen närmast intill kyrkan utgörs av sockenstugan vid vägen och ett antal rödfärgade, knuttimrade byggnader som tillhör Värmdö skeppslags fornminnesförening. Sockenstugan är inrymd i ett tingshus från 1770-talet, ombyggt under tidigt 1900-tal. Fornminnesföreningens byggnader utgörs av det gamla kyrkstallet, en f d grindstuga samt två hitflyttade hus. Intill kyrkan står också en byggnad uppförd under 1980-talet, som rymmer personal-, kontors- och förrådsutrymmen samt en förråds- och dasslänga.